Bragt første gang i RYK IND RIBE 2. februar 2020
Spillerne havde det svært med disciplinen og systemer – “Severinsen” betalte prisen, fortæller Mogens Breinholt (2)
En fortælling om Ribe HK – 2. del
Nu tænker læserne nok, hvilket af de mange kælenavne, som tilhørte Mogens Breinholt. Men det var et helt andet: ”Tordenarm” – og det skyldes ikke mindst, at den venstrehåndede playmaker just ikke var kendt for at kunne skyde hårdt med en bold. ”Ja, faktisk var det heldigt, hvis bolden over hovedet nåede ind til målmanden”, fortæller Ejnar Kristensen, som måtte fornøje sig med navnet: ”Ejnar Tampenskælver”. Ejnar var kendt for at forsøge sig med skud på mål uden hæmninger i antal.
Udenlandsk træner
Da Ribe HK i 1972 lavede kontrakt med træner Jan Ketchemetsky fra Tjekkiet, var det slut med den individuelle praksis, som nogle spillere ellers nød i den gamle Ribehal. Nu skulle der være faste aftaler og systemer – både i forsvar og angreb. Jan Ketchemetsky var i Danmark i en periode og trænede såvel herreholdene i Ringkøbing, Fredericia FF og Ribe HK. ”Det gav en del kørsel og koordinering”, siger Mogens Breinholt med et smil – og fortsætter: ”Nogle af holdene spillede i samme række (3. division) – og så måtte træneren jo sidde på bænken hos hjemmeholdet – og lave en taktik mod modstanderholdet, som han jo havde givet designer på forhånd.”
Smadrede briller
Jan Ketchemetsky indførte disciplinen – og det var hårdt for en lang række spillere.
Det var i den periode, at Jørn Severinsen som fløjspiller skulle rykke ind mod midten, når der var skabt et hul – og som bagspiller skulle Frede Svendsen så spille ham. ”Nu var Frede jo ikke den store taktiker – så da han så et hul i modstandernes forsvar, så kanonerede han bolden for fuld kraft mod mål – i samme øjeblik, hvor Jørn placerede sig som aftalt”, fremfører Mogens Breinholt for RYK IND RIBE og så kommer fortsættelsen: ”Jørn fik smadret sine briller og glas borede sig ind i øjenbrynet og blev fjernet senere ad flere omgange.”
Mange gode sekundakampe
Fra 1979-2004 hyggede ”Tordenarm” sig som seriespiller og på danmarksseriehold. ”Det var nogle rigtig gode år med et godt samvær”, fortæller han – og selvom alderen kun på papiret trykkede, så fortsatte han ”karrieren” som løsarbejder på serie 1 helt frem til 2006. Alderen nærmede sig 60, og derfor var det en passende ”målsætning” for holdet: ”Vi – Anders Dahl, Dan Forsberg mfl. – trænede aldrig og skulle bare have de point, der var nok til at blive i rækken.” Samarbejdede desuden tæt med Per Werborg omkring Danmarksserieholdet i en periode.
Højdepunkter
Kan du pege på to ting, som er højdepunkterne?
”Ja, da vi indendørs rykkede op i 2. division i 1978 – og så Danmarksmesterskabet og flere gange Amtsmestre i markhåndbold.”
Mange træner- / holdlederopgaver
Da status som seriespiller blev permanent, så tog Mogens del i opgaverne i Ribe Håndbold Klub som både træner og udskiftningsleder. Inden for tophåndbolden var årene, hvor 1. holdet spillede i 2 div vest og 1. div. Vest –Dertil kommer træner- og udskiftningsopgaver for:
Serie 2 Herrer
Jyllandsserie Damer
Drenge Elite
Junior Elite
Ynglinge Elite
Personligheder i RHK
”Hvem har betydet mest for Ribe Håndbold Klub?” Mogens Breinholt tænker, så det knager – for er det en bestemt spiller, en bestemt træner eller en bestemt formand?
”Det var stort, da Lars Christiansen, Anders Dahl og Mogens ”muggi” Jeppesen spillede i klubben – og trænerne har der også været mange oplevelser med fx Egon Sørensen, ”Tjekken”, Sven Pedersen, Erik Fogtmann (Fussi) for at nævne nogle – og så er det bestyrelsen og bestyrelsesarbejdet (den tager vi i 3. del)”, tænker Mogens højt.
Smonny Larsen viste vejen
Og så falder snakken på Smonny Larsen – Jan, der både har været på Island og blevet gift med en islænding, har haft fantastiske år i Aalborg som træner for flere hold, været primusmotor inden for uddannelse i DHF og ikke mindst de sidst år som sportschef i Odense (læs tidligere artikel om Jan).
”Jan har betydet rigtig meget både som spiller og træner, og sat sit præg på Ribe Håndbold Klub lige fra tiden i den gamle Ribehal, – og så har han altid været sin egen,” kommer det fra Mogens, der med begejstring fortæller om et Jan påfund som ganske ung i slutningen af 60érne: ”Han nummererede samtlige bolde – og efter træning skulle boldene så tilbage på plads i boldskabet i nummerorden.” Så var det slut med at finde bolde under bænke og i kælderen.
Har fået RØDE kort
Og så lige det sidste spørgsmål: ”Har du nogensinde fået det RØDE kort – du virker jo flink og godmodig – og har altid en positiv tilgang?”.
Mogens skal ikke tænke længe! ” Jeg har jo ofte både som spiller og tilskuer været en ” uvurdelig stor” hjælp for dommerne, så det gav nogle ufrivillige pauser af forskellig længde. Ja, jeg fik en gang et RØDT kort af Poul Horsbøl, som i fritiden arbejde for et lokalt radiomedie. Da han gav mig en to-minutters udvisning, så kvitterede jeg med – en synes jeg selv – kvik bemærkning: nu skal der jo ikke gå Radio Holsted i det”. Også min tidligere holdkammerat Ejnar Tampenskælver, som har været topdommer under efternavnet Kristensen, gav mig det røde kort i en seriekamp. Mit venstre ben kom ” uheldigvis ” til at hænge lidt langt ude, så en modstander faldt over det i fri position. Det blev bedømt over grænsen”.
(fortsættes)