RHK for evig

Artikel om Mogens Breinholdt  – (I) af (III) – En fortælling om Ribe HK

Bragt første gang i RYK IND RIBE 1. februar 2020

Tekst & Foto Johnny Tauman  S/H fotos: Poul Anker Nielsen
1. februar 2020

En fortælling om Ribe HK – 1. del

Når farfar og far har studeret til læge på universitetet, hvad var så mere naturligt for 3. generation – og Mogens startede da også på studiet i Århus i 1967 uden dog at fange glæden og begejstringen ved at skulle ”boge den” i den latinske diagnoselatin. Derfor blev han den omvendte mønsterbryder – ikke mindst takket være et godt tilbud fra onklen Niels Kyndrup, som var rektor på Ribe Statsseminarium. Han kunne godt se, at Stakladen trak mere end bøgerne – og derfor brød Mogens den akademiske uddannelseslinje – fik et helt andet liv med en treårig læreruddannelse og en højere sportslig status end sportslige arv.

Mange historier og anekdoter

RYK IND RIBE har været på besøg hos Mogens Breinholt – et berigende og ganske muntert besøg, som gav indsigt i et langt og trofast samspil mellem Mogens og Ribe Håndbold Klub. Historierne og anekdoterne er mange – og derfor har vi også valgt at dele dem over flere artikler.

De fleste spillere kom fra Ribe

Inden vi tager fat på starten – og glæden ved at spille markhåndbold – så lad og lige dvæle ved spillerstaben i Ribe Håndbold Klubs storhedsperiode. Spillerne i slutningen af 60´erne og starten af 70´erne holdt sammen og kendte hinanden rigtig godt – hovedparten var jo indfødte ripensere, som fik hjertebanken, hvis de ikke kunne se Domkirken, og selvom det for nogle i dag vil være grænseoverskridende, så var kælenavne en del af livet som håndboldspiller i RHK.

Kælenavne var en del af spillet

Mogens fortæller herom: ”Det var Svend Erik Hein, ja det hedder ”Fuppe” altså i det civile liv, som var rigtig hurtigt til at fange episoder og så melde navne ud.” Det blev ikke opfattet som mobning – men prøv blot at kikke på listen. Gik eller spillede du håndbold i den gamle Ribehal og senere i Ribe Fritidscenter, så har du sikkert hørt disse navne:

Blue
Belle
Fussi
Bob
Fuppe
Kesse
Påfugl
Nix
Viggo Vekselstrøm
Ejnar Tampenskælver
Kaj Jernarm
Kansas/lille Høvl
Palle Meter
Teddy Raket
Daffy/Kamakazi
Ond øre
Forsi
Smonny
Ganda
Fuffi og Smukke Ib

Måske kan du trække linjerne til spillernes borgerlige navne?

Hvorfra kom “Nix”?

”Ja, vi skal lige have historien om Nix – kan du huske, hvem det er?” spørger Mogens Breinholt RYK IND RIBE´s medarbejder, som jo også var aktiv i Ribe Håndbold Klub i 60´erne og 70´erne.
”Det er Flemming Nissen”, forklarer Mogens – og fortæller: Flemming var allerede som 17 årig formand i Ribe HK, og senere bestred han et utal af poster i klubben og fortjent æresmedlem i Ribe HK. Han havde i en periode ansvaret for sponsortøjet, som han styrede med hård hånd. Da 1. div. kvinder mente, at de lig 1.div.Herrer var berettiget til 4 par strømper til en sæson, var den kontante tilbagemelding fra Nissen med et skævt smil, ”Nix, – I slider dem ikke så meget, så 2 par må være nok. ”. Og så var han ”døbt”.

 

Elskede markhåndbolden

Og så tilbage til markhåndbolden, hvor hver eneste landsby med respekt for sig selv havde et herre og dame håndboldhold.  ”Det var skønt at spille udendørskampe – f.eks. kampene mod Agerbæk, Horne og Esbjergholdet med de gamle KVIK stjerner blev der gået til stålet”, smiler Mogens, som mange gange har været med til at vinde den lokale række og kvalificere sig til Amtsstævnet i Agerbæk.

(Fortsættes)