RHK for evig

Artikel om Mogens Breinholdt  – (III) af (III) – Mogens Breinholt om Gadeløb på “havelåge” og en musegrå spillertrøje

Bragt første gang i RYK IND RIBE 1. februar 2020

Tekst & Foto Johnny Tauman  S/H fotos: Poul Anker Nielsen
3. februar 2020

En fortælling om Ribe HK – 3. del

Når snakken handler om bestyrelsesarbejdet i Ribe Håndbold Klub, så peger Mogens Breinholt på, at rigtig mange personer har ydet en kæmpe, kæmpe indsats for at drive klubben på bedste vis. Men inden vi graver et spadestik dybere – så er RYK IND RIBE nødt til at fremhæve Mogens´ indsats, som er blevet hædret med beviset som Æresmedlem. Diplomet hænger på væggen i Mogens´ kontor – og er underskrevet af formand Lars Lundgaard for ”et langt og trofast medlemskab samt stort engagement og offervilje for klubben og dens aktiviteter”.

Mogens blev æresmedlem efter at have været medlem af Ribe HK´s bestyrelse fra 1986 til 2006 – heraf de 7 år som formand. Dertil kommer 7-8 år som næstformand / formand for Elitebestyrelsen.

To priser

Men også Ribe Kommune havde fået øje på det store engagement – og i 1999 blev Mogens tildelt kommunens lederpris. Som en del af holdet, der rykkede op i landets 2.division, modtog Mogens i 1978 Kommunens Idrætspris.

“DC 8” kørte bussen

Men Mogens vil gerne føre samtalen hen på nogle af de mange andre, som har været værdifulde for klubben – og lad os starte helt på det praktiske med transporten. ”Når vi kørte i bus ud til kampene, så sad ”Kaj med tilnavnet DC 8” ved rattet – og det var en oplevelse at se ham håndtere Ole Clausens busser fra Frifelt – selv på sneglatte veje fik han holdet frem til kampene. Blandt ungdommen fik Kaj til navnet ”Flyveøre” – og når han blev tituleret således, så tog han det ikke ilde op. Han kunne nemlig snakke med gud og hver mand.

På traktor i Sdr. Omme

For at skaffe penge til klubarbejdet, så deltog rigtig mange i forskellige aktiviteter ved tulipanfesterne – lige fra at køre til Fyn efter friskplukkede tulipaner som til at stå i diverse udskænkningstelte og banko om fredagen i den gamle Ribehal. Påfugl (Søren Garfi) og Tordenarm var også i Sdr. Omme og hente 2 toiletvogne til Tulipanfesten. Par nr. 7, som vi hed, havde overtalt Søren Holst Obbekær traktorservice til at levere 2 traktorer til formålet. Mange bilister fik den lørdag vist lidt road rage (vejvrede*) på vores ” optog ” hjem til Ribe. Det lo vi meget af den sommer.

Mange arbejdsheste

Ved at nævne nogle af arbejdshestene i klubben, så risikerer man jo at glemme nogen – men alligevel tager Morgens Breinholt chancen: ”Henning og Hanne Lauridsen, Ribe Ugeavis, har været værdifulde for klubben – hver på sin måde. Og ja, så er der jo Jørgen Hingeberg, Per Werborg, Palle Bramming, Preben Svendsen, Peter Warming Hansen og Sven Pedersen osv.”

Lokalt gadeløb på “havelåge”

Og lad os lige dvæle ved Per Werborg. ”Han var om nogen en ildsjæl både som træner, og når han kørte RHK´s lokale cykelløb på en ”havelåge”, hvor det knap nok var muligt at træde pedalerne rundt”, lyder det med et glimt i øjet fra Mogens Breinholt. Cykelløbet, som skulle skaffe penge til klubkassen, foregik på en rundstrækning, der gik fra Domkirken ad Præstegade, Sct. Laurentiigade, Nygade og retur. De mange ture rundt i gaderne gav et samlet beløb på 20.000 kr. Alle deltagere havde selv fundet sponsorer.

Indsats for OK-penge

Også Birgit Søborg, ”Hasse” Jørgensen og Sven Pedersen har været med til at reklamere for klubben ved OK-tanken / Kvickly – OK kortene har givet et overskud på omkring 70.000 kr sidste år.

Hvem er du?

”Hvem er du?”, spurgte DHF´s formand Gunnar Knudsen engang, da han i forbindelse med Ribe HK´s 1. div. kvinders landpokalfinale mod GOG i Brøndbyhallen mødte repræsentanter for Ribe HK. ”Jeg er såmen Jens – jeg er borgmester i Ribe”, lød det præcise og overraskende svar for DHF-formanden.

Jens “borgmester” tog en tørn

Jens Christensen valgte efter sin lange borgmestertid sammen med Mogens Breinholt og den øvrige bestyrelse at hjælpe Ribe Håndbold Klub ud af en økonomisk krise – og han var en dygtig forhandler, da et stort firma (Codan) sprang fra en sponsoraftale.
”Jens kørte til Vejen og fik en fantastisk aftale med Naturgas SYD”, – De blev branded igennem Ribe HK, og valgte fornuftigt  ikke at blande sig i spilleraftaler/køb, som Mogens husker den. Det kan man godt lære af.

Brudstykker fra formandstale

Mogens er og var kulturbærer – og dermed er det også hos ham, vi kan få indsigt i nogle af de ting, som har fyldt i Ribe Håndbold Klubs historie. Nedenstående er brudstykker fra hans formandstale til klubbens 40 års jubilæum i 1996.

RHK oprettet på Beiers Kaffegård

Ribe Håndbold klub blev en realitet 1. oktober 1956 på et møde, der blev afholdt på Beiers Kaffegård (Fru Mathis). Initiativrige mænd – bl.a. Jørn Kåe, Mogens ”Slagter” Pedersen og Vagn Lindblad havde forberedt love og vedtægter, så bestyrelse og boldudvalg kunne allerede komme på plads første aften med indmeldelse af 30 medlemmer. Interessen var stigende i året efter, da man byggede Ribehallen.

Købte brugt læderbold

Der blev ikke ruttet med pengene – således skal vi frem til 8. oktober 1957, før det på et bestyrelsesmøde blev besluttet at købe en BRUGT herre SELECT læderhåndbold uden snøre formedes 30,- kr. Datidens bolde var med lædersnøre.

Musegrå spillertrøje

Spillerne skulle ”naturligvis” selv købe sit eget udstyr undtagen trøje– og Ribe HK fik i 1963 designet en klubtrøje: musegrå med rød krave samt dertil røde bukser. Og at ting tog tid, ses på godkendelsen af klubemblemet – her blev der forhandlet med Byrådet fra 1963 til 17. marts 1965, inden det blev godkendt.

Tilladt at bære reklamer

1969 var et skelsættende år – indtil da havde klubben stået for trøjeindkøb, mens spillerne selv sørgede for bukser, sko og strømper – samt betalte for at komme til udekampe + kontingent. Fra dette år blev det tilladt at have reklamer på spilletrøjerne. Selvom Landbosparekassen gav 4000 kr samt et sæt hvide trøje med en rød cirkel i midten, så rykkede 1. holdet ud af 3. division i samme sæson.

Samlede gammelt jern

Alle var enige om, at der skulle nye faciliteter til – og derfor samlede medlemmer med målmand Leif Eriksen i spidsen gammelt jern ind til Ribe Fritidscenter. Mange, mange medlemmer fra RHK og andre klubber var med til at isolere, male og i september 1974 kunne holdene for første gang spille bold i træningshallen.

Valgte håndbolden

Og så tilbage, hvor denne artikelserie startede. Mogens skulle have været læge, men blev lærer. Det lå heller ikke i kortene, at Mogens skulle bruge sit liv på håndbold. Han var hjemme på Viborgegnen optaget af fodbold – og havde i landsbyen Skelhøje som 17 årig pladsen som målmand på klubbens serie 1 hold. ”Det var faktisk Sven Pedersen, som fik mig til at skifte sportsgren”, slutter Mogens, der har oplevet sønnen Kasper Breinholt gå i fars fodspor i slutningen af sidste århundrede og starten af dette med divisionsbold i Ribe, Ikast og Tønder.” Så selvom man kun kan skyde med højre – og ikke med den rigtige hånd venstre, kan man godt blive en ganske god håndboldspiller”, siger den 73 årige næsten ripenser med et lunt smil.